ADAS Monitor 2022

Het ADAS-dashboard is (voor personenauto’s) geactualiseerd met de laatste marktcijfers van 2022. Het geeft inzicht in de markt- en parkpenetratie van rijhulpsystemen bij personenauto’s.

Een paar highlights:

  • Het aantal ADAS per nieuwe auto is toegenomen van gemiddeld 4,6 in 2018 naar 7,9 in 2022. Compacte auto’s blijven wel achter ten opzichte van de grotere modellen. Compacte auto’s (A- en B-segment) hebben gemiddeld 6,4 ADAS aan boord, terwijl midden grote auto’s (C- en D-segment) ruim 9 ADAS hebben.

  • Opvallend is dat het aantal auto’s in het wagenpark met rijstrookcorrectie systeem (Lane Keep Assist) groter is dan het aantal auto’s met alleen rijstrookwaarschuwing (Lane Departure Warning). Lane keep assist zit nu in bijna tweederde van de nieuwe auto’s. In 2018 had nog slechts 14% van de nieuwe auto’s dit systeem.

  • Bijna 80% van de nieuwe auto’s is voorzien van veiligheidsverhogende verlichting (LED/Xenon), terwijl dat in 2018 nog maar in 37% van de nieuwe auto’s werd geleverd.

  • 90% van de nieuwe auto’s en 24% van het wagenpark is ondertussen voorzien van een autonoom noodremsysteem.

Dit onderzoek is uitgevoerd door VMS | Insight in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS). De onderliggende data zijn gebaseerd op de voertuigdatabase van Autotelex.

Wat is ADAS?
ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Het betreft geavanceerde rijhulpsystemen zoals achteruitrij detectie, blinde hoek detectie, autonomous emergency braking (AEB) en lane assist. Er zijn ADAS die vooral op comfort zijn gericht en er zijn veiligheids- (verhogende) systemen. Dit ADAS-onderzoek richt zich vooral op veiligheidssystemen.

ADAS Monitor – Dashboard 

Klik op onderstaande afbeelding voor de live versie van de ADAS Monitor 2022.

ADAS monitor personenauto's 2022

ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s 2021

Met betrekking tot de ontwikkeling van ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s is in 2021 een rapport gemaakt. Deze kunt u downloaden op de volgende pagina: ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s 2021.

Alles draait om inzicht. Slimme marketing. Automotive en mobiliteit.

Waar kunnen wij jou mee helpen?