Niet alleen personeelstekort grote uitdaging carrosseriebranche

Bedrijven uit de carrosseriebranche zien het gebrek aan technisch personeel en de opkomst van nieuwe technologieën als de grootste uitdagingen voor de komende vijf jaar. Dat is de belangrijkste conclusie van het arbeidsmarktonderzoek dat ontwikkelingsfonds OOC heeft laten uitvoeren door VMS | Insight.

Met het arbeidsmarktonderzoek zijn onder andere de omvang, de samenstelling en de personeelsopbouw van de branche in kaart gebracht. Daarnaast zijn werkgevers gevraagd hoe zij vacatures invullen, wat hun toekomstverwachtingen zijn en welke kansen en belemmeringen zij voor de branche zien.

Hieronder de belangrijkste conclusies van het onderzoek.

Inzet op personeelsbehoud

Bijna driekwart (74%) van de bedrijven ziet het tekort aan technisch personeel als belangrijkste uitdaging voor de komende vijf jaar. Ongeveer een kwart van de autoschadebedrijven en een derde van de carrosseriebouwbedrijven kampt momenteel al met personele tekorten. De verwachting is dat dat tekort de komende jaren verder zal toenemen.
Vanwege de personele tekorten zetten de meeste van de ondervraagde bedrijven in op personeelsbehoud. Twee derde van de bedrijven doet dit door persoonlijke aandacht, teambuilding en het bieden van vaktechnische opleidingen. Ongeveer 40% van bedrijven biedt tevens extra salaris en extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Als het gaat om de werving van nieuw personeel, is opvallend dat de meeste bedrijven openstaan voor schoolverlaters, maar in mindere mate voor zij- instromers.

 

Grotere opleidingsbehoefte

Nieuwe technologieën vormen een andere grote uitdaging voor de carrosseriebranche, zo blijkt uit het OOC-onderzoek. Door het groeiend aantal elektrische en hybride voertuigen is er meer behoefte aan scholing en training van technisch personeel. Daarnaast verwacht een kwart van de bedrijven hierdoor een groei van het aantal werknemers. Ook de toename van elektronische systemen, zoals ADAS, zorgt voor een grotere opleidingsbehoefte van technisch personeel. Daarnaast verwacht bijna 30% van de bedrijven dat deze ontwikkeling zal leiden tot meer medewerkers.

Op de vraag aan welke functies de komende jaren vooral behoefte is, antwoorden de bedrijven dat het vooral gaat om elektrotechnici, technisch specialisten niveau-4, diagnosespecialisten, computerdeskundigen, werkvoorbereiders, managers en eindcontroleurs.

Het arbeidsmarktonderzoek is in opdracht van OOC uitgevoerd door marketingbureau VMS | Insight. Het onderzoek is uitgestuurd onder alle leden van BOVAG Autoschade, FOCWA en RAI CarrosserieNL, die gezamenlijk ongeveer 70% van de werkgevers in de branche vertegenwoordigen.

Download de rapportage van het ‘OOC Arbeidsmarktonderzoek’ (Structuuronderzoek)

Alles draait om inzicht. Slimme marketing. Automotive en mobiliteit.

Hoe kunnen wij jou helpen om betere beslissingen te nemen?