ADAS Monitor 2023

Het ADAS-dashboard is (voor personenauto’s) geactualiseerd met de laatste marktcijfers van 2023. Het geeft inzicht in de markt- en parkpenetratie van rijhulpsystemen bij personenauto’s.

Een paar highlights:

  • Het aantal ADAS per nieuwe auto is toegenomen van gemiddeld 4,6 in 2018 naar 8,1 in 2022. De groei van het aantal ADAS per auto neemt wel af. Tussen 2021 en 2022 nam het aantal ADAS per auto toe van 7,5 naar 8,0 en tussen 2022 en 2023 van 8,0 naar 8,1.

  • Compacte auto’s hebben de minste ADAS systemen aan boord. De ingroei in het wagenpark gaat bij dat segment dan ook langzaam. Zo is 28% van de auto’s in het wagenpark tegenwoordig voorzien van een autonoom noodremsysteem, bij compacte auto’s is dit percentage 17%. Ook heeft nog maar de helft van de compacte auto’s in het wagenpark cruise control, terwijl driekwart van de midden grote en grote auto’s is voorzien van cruise control.

  • Bijna de helft van het Nederlandse auto’s is voorzien van een parkeerhulp, dit kunnen sensoren of een achteruitrijcamera zijn. 56% van de nieuwe auto’s heeft tegenwoordig een achteruitrijcamera.

  • 28% van het wagenpark is tegenwoordig voorzien van veiligheidsverhogende verlichting, dit kan xenonverlichting of LED verlichting zijn. In 2023 was bijna 80% van alle nieuwe auto’s voorzien van LED verlichting.

Dit onderzoek is uitgevoerd door VMS | Insight in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS). De onderliggende data zijn gebaseerd op de voertuigdatabase van Autotelex.

Wat is ADAS?
ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Het betreft geavanceerde rijhulpsystemen zoals achteruitrij detectie, blinde hoek detectie, autonomous emergency braking (AEB) en lane assist. Er zijn ADAS die vooral op comfort zijn gericht en er zijn veiligheids- (verhogende) systemen. Dit ADAS-onderzoek richt zich vooral op veiligheidssystemen.

ADAS Monitor – Dashboard 

Klik op onderstaande afbeelding voor de live versie van de ADAS Monitor 2023.

ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s 2021

Met betrekking tot de ontwikkeling van ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s is in 2021 een rapport gemaakt. Deze kunt u downloaden op de volgende pagina: ADAS in vrachtwagens en bestelauto’s 2021.

Alles draait om inzicht. Slimme marketing. Automotive en mobiliteit.

Waar kunnen wij jou mee helpen?