EV zorgt voor forse omzetdaling werkplaats

BOVAG EV onderzoek

Een EV heeft maar 200 essentiële onderdelen, tegen 1.400 in een conventionele auto. Het omzetpotentieel voor aftersales van auto’s tot zes jaar neemt door de elektrificering van het wagenpark in de komende jaren met wel 25 tot 36 procent af.

Bovag heeft bureau VMS Insight onderzoek laten doen naar de invloed van elektrische auto’s op het omzetpotentieel van de werkplaats. In dit onderzoek is berekend dat het aandeel elektrische personenauto’s in het totale Nederlandse wagenpark in 2030 zal variëren tussen 11 en 27 procent. In het conservatieve scenario zijn EV’s in 2030 goed voor 50 procent van de nieuwverkoop, in het progressieve scenario 100 procent.

Voor jonge bestelauto’s wordt rekening gehouden met een afname van 2 tot 23 procent in omzetpotentieel in de werkplaats. Elektrisch aangedreven auto’s zijn technisch minder complex dan voertuigen met een verbrandingsmotor en hebben een onderhoudsbehoefte die gemiddeld 50 procent lager ligt. Bovag stelt dat er een grote negatieve invloed op omzet en margepotentieel is, zeker voor dealers. Hoe jonger het wagenpark in onderhoud hoe groter de impact.

“Voor dealers van een merk dat actief is met Full EV en onafhankelijke autobedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd in voor (bedrijfs)autobedrijven die veel jonge voertuigen in onderhoud hebben, zullen de gevolgen substantieel zijn en bovendien snel merkbaar”, staat in de conclusies van het onderzoek. “Autobedrijven die zich voornamelijk richten op het onderhoud van oudere auto’s ondervinden minder negatieve gevolgen, maar het is een kwestie van tijd voordat ook zij de samenstelling van hun wagenpark in onderhoud zien veranderen ten gunste van elektrisch aangedreven voertuigen.”

Rapport downloaden? Vul dan onderstaand formulier in en krijg het rapport in je mailbox.

    Bedrijfsnaam

    Voornaam (verplicht)

    Achternaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)